Soprema Grobbendonk bouwt met Zloop nieuwe generatie recyclagefabriek voor bitumen
Soprema uit Grobbendonk zet opnieuw de toon rond circulariteit in de bouwsector met de aankondiging van de bouw van de ZLOOP. “De ZLOOP is een proces voor het recycleren van bitumineus snij- en sloopafval, beter bekend als roofing”, zegt Managing Director Marc Geerts.
“We geven bitumen écht een tweede leven als nieuwe hoogwaardige bitumen, geproduceerd op onze productiesites hier in België. ZLOOP staat dus voor maximale circulariteit.”
De ZLOOP bevestigt de speerpuntpositie van Soprema als marktleider in waterdichting.
Een economisch succesverhaal schrijven op basis van een ecologisch script, het is intussen uitgegroeid tot het handelskenmerk van Soprema. Wereldwijd realiseert de groep een omzet van 5 miljard euro met 12.000 medewerkers in meer dan 100 fabrieken.
Ook in België heeft Soprema een stevige (mammoet)poot aan de grond met verschillende productiesites, R&D- en trainingsfaciliteiten.
Marketing Manager Hans Van Glabeke: “De ZLOOP is een doorontwikkeling van de XLOOP, een prototype van Soprema-op de site in Val-de-Reuil (FR). Het aandeel downcycling, tot bijvoorbeeld producten voor de wegenbouw, wordt tot een minimum beperkt.
ZLOOP staat dus voor maximale circulariteit. Momenteel zijn al pilootprojecten gestart met het inzamelen van bitumen snijafval via BRN, het Bitumen Recycling Network.”
Niet toevallig stelde Soprema de ZLOOP voor op de nieuwe state-of-the-art recyclage- en productiesite in Tongeren, eveneens een schoolvoorbeeld van succesvolle circulaire economie. In de hoogtechnologische isolatiefabriek wordt circulaire XPS met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en een minimale CO2-impact vervaardigd.
Naast Soprema's klassieke topproducten voor synthetische, natuurlijke (Pavatex) en akoestische (Tecsound) isolatie, werden daar ook andere duurzame innovaties belicht. Zorg voor mens en milieu staat bijvoorbeeld ook centraal bij de nieuwste vloeibare waterdichting Alsan Flashing Neo, een solventvrij alternatief dat niet inboet aan kwaliteit.
Nog een nieuwkomer is XPS BRKS, een open systeem voor gevelisolatie en -renovatie met steenstrips. Door de strengere EPC-normen en de noodzaak om bestaande huizen te renoveren is hier een grote vraag naar.
Maximaal benutte daken
Daken worden steeds functioneler en we ontwikkelen er steeds meer activiteiten op, waardoor ook het belang van betrouwbare waterdichting en isolatie toeneemt.
Om die extra functies maximaal te benutten, ontwikkelde Soprema specifieke systemen voor blauwe daken, ‘gele’ energiedaken, ‘rode’ daken die een intensieve activiteit toelaten en groendaken, die intussen veel mensen denken te kennen, maar waar bijvoorbeeld het zoemdak® toch weer de pioniersrol van Soprema illustreert.
Hemelwater krijgt in toenemende mate een duivels kantje.
De klimaatopwarming drijft de frequentie van intensieve stortbuien op, waardoor het risico op overstromingen toeneemt. Nu al is wateroverlast met stip de nummer één van natuurrampen – goed voor 80 procent van de kostprijs.
Geen wonder dat grote steden zoals New York, Parijs en Amsterdam blauwe daken – die de bulk van de regen kunnen opvangen – verplichten. Met de Slowli® bood Soprema al een mechanische oplossing, nu zetten we met Skywater® de stap naar een geautomatiseerd blauw dak dat geconnecteerd is met het internet en dankzij weersvoorspellingen op regen anticipeert.
Blauwe daken kunnen ook dienstdoen als zuiveringsinstallaties van regenwater en opgepompt ‘grijs’ water. Hun afkoelende effect van wel 4°C binnenshuis geeft de airco ademruimte.
Niet alleen blauwe daken, ook energiedaken besparen op de elektriciteitsrekening. Soprema's waterdichting van de witte cool roofs reflecteren het zonlicht, waardoor de temperatuur op het dak met wel 30°C gemilderd wordt.
Een zegen voor airco’s die minder overuren moeten draaien en voor zonnepanelen die een flink stuk aan efficiëntie winnen.
Cool roofs kunnen bitumineus, synthetisch of vloeibaar zijn. In die laatste vorm, Alsan Reflective, kan je bestaande daken zelfs eenvoudig overschilderen. Wereldwijd heeft Soprema met Soprasolar al meer dan 10 miljoen vierkante meter zonnepanelen geplaatst.
Dankzij de speciale hechtingssystemen Fix Evo en Fix Evo Tilt is de windbelasting verzekerd zonder extra gewicht van de constructie. Bij een totaalpakket van een actief energiedak, biedt Soprema een systeemgarantie.
Net zoals voor energiedaken, is het voor groendaken cruciaal dat de levensduur van de dakconstructie, de waterdichting en de isolatie minstens even lang is als die van de bedekking.
Onder de vlag Sopranature® is Soprema met 34 jaar ervaring en meer dan 6 miljoen m² op de teller wereldleider in de plaatsing van groendaken. Ook in België zijn we met IBIC een gevestigde waarde voor extensieve en intensieve groendaken: van simpele sedum tot complete dakboerderijen en -parken.
Samen met Natuurpunt, de KU Leuven en Hogeschool PXL ontwikkelden we een zadenmengsel voor ‘zoemdaken’ die bijdragen aan de biodiversiteit. Ook hier biedt Soprema met Sopragreencover garanties op een totaalpakket waterdichting en groendak.
Soprema's superieure waterdichtingsmembranen laten toe om de steeds schaarsere – en dus duurdere – oppervlakte in steden te benutten. Parkingdaken zijn één optie, maar denk vooral ook aan het extra plezier van een sportdak of een dakterras met BBQ. Het is tenslotte zomer."
'Soprema is als onafhankelijk familiebedrijf opgericht in 1908. Momenteel staat Soprema bekend voor de productie van miljoenen vierkante meters waterdichtings- en isolatiesystemen.
Soprema telt 9720 medewerkers verspreid over 101 productiesites en +100 filialen, goed voor een omzet van € 3,74 miljard euro in 2021. De groep is actief in 90 landen, beschikt over 17 R&D-centra die zich voornamelijk focussen op duurzame ontwikkeling en 22 opleidingscentra verspreid over 8 landen. Soprema draagt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel.'
Bouwelven 5, Grobbendonk, België